Thursday, February 04, 2016

Koleksi Bento Januari 2016

Hari ni nak berkongsi koleksi bento-bento Haikal & Dania. Al-hamdulillah, diberi kekuatan untuk menyediakan bekal utk anak2 setiap hari. Walaupun sekolah mmg dah ada sediakan makan....tapi, mama tetap gak nak bg anak2 bw bekal ke sekolah. Menu yg ringan2 jer....just utk kudap2...

Semoga mama terus istikomah dalam menyediakan bekal2 utk anak2 dan juga suami....


Jom layan pic bento dorang. Belum pandai lg nak mendeko. Just simple deko blh la....hehehe...
Yang penting anak2 merasa makanan dari air tangan seorg ibu setiap hari.....

Januari 2016



































Selesai untuk Bulan Januari.... Nantikan koleksi bulan Februari yea....hehehe...


Tuesday, January 26, 2016

Rayyan & Ultraman

Dah seminggu rupanya aku x update blog nie....macam penyakit M dah dtg jer...hehehe. Pi jauh2 yea penyakit M....

Petang2 ni nak up cite si bongsu ni la.....Budak kecik sorang ni mmg obses dgn ultraman. Hari 2tgk cite ultraman pun x per. Klo dapat hpon kat dia, mmg buka youtube layan cite otomen la jawabnya. Dah siap hafal lagu otomen lagi.....

Bulan lps besday Rayyan. saje belikan otomen ni sbg adiah besday dia.....bukan main suka lg dia....

Gigih la mama pi cari otomen yg besar tu.....





 Suka dia dapat otomen....

 Siap peluk lagi....

 Sengih jer dapat hadiah yg dia suka....





Ada raksasa daa......


Monday, January 18, 2016

Sumai Hotel Apartment

Ini pulak Sumai Hotel Apartment Kuala Terengganu. Masa ni aku ada program kat Terengganu, jadi menginap la kat sini..... Ok gak hotel ni...ownernya melayu. Hotel baru gak la....


Jom la tgk pic yg sempat di snap....













Hotel Emerald Puteri Sungai Petani

Hari ni saje nak share pasal Hotel Emerald Puteri ni kat sungai petani. Aku stay kat hotel ni masa ada program kat KUIN Kuala Ketil pada 16 - 17 November 2015.

Kita share pic bilik dia je yea.....






















Wednesday, January 13, 2016

Kisah Lunch Box

Hari ni nak bercite pasal Multifunction Electrical Lunch Box. Asalnya dah lama kita beli benda alah nie....bila tgk2 plug dia kecik dari yg biasa kita dok guna tu kan.... Kena la beli adapter plak. Bila tang nak beli tu yg jd tertangguh. Kdg2 dah pi kedai tp x ingat plak nak beli....huhuhu.

Peram punya peram.....dah dekat setahun dok dlm kabinet tu ha..... Tak blh jadi camni, pi la jugak beli adapter semata2 jer... Murah jer pun, beli kat kedai MR. DIY harga RM 3.50 jer.

So, pagi esoknya kita pun try la rebus telur. Mmg senang ko.....

 Ini la rupa Multifunction Electrical Lunch Box kita....
Harga masa beli rasanya RM 59 kot.... xingat dah....hihi

 Masak sudah telur separuh masak kita. Rebus dlm 5 minit jer....

 Tengaharinya kita wat ikan siakap stim lak.... Kalo nak masak 2 ketul ikan blh la guna lunch box nie...

Taraaa....
dah masak!!

Lepas ni blh la guna lunch box ni klo nak rebus apa2 yg skit la...takat telur 2 hingga 5 biji ok la.



Monday, January 11, 2016

Ayam Sambal Bali


Petang ni kita nak kongsi satu resepi yg kita dah try masak last week. Resepi ni tgh viral kat fb skrg nie. Ternyata sedap masakan ni....


Ini dia masakan yg kita masak....... Ayam Sambal Bali.


Kat cni kita share resepi skali....sape2 yg nak try masak blh la yea...


AYAM SAMBAL BALI
Bahan-bahan :
Ayam  - gaul kunyit dan garam. Goreng separa masak.
Cili giling
Bawang besar blend
Bawang putih blend
Halia 1 inci blend
Belancan 1 inci blend
Serai 3 batang dititik
Daun kari satu 5 tangkai
Kicap
Garam
Gula 3 sudu besar

Cara-cara :
1.     Goreng serai sehingga separa coklat.
2.     Masukkan daun kari.
3.     Bila daun kari dah naik bau, masukkan bahan2 yg diblend tadi.
4.     Masukkan garam, gula dan kicap sehinga dapat warna merah maroon yg cantik.
5.     Masukkan ayam dan kacau hingga sebati dan masak sepenuhnya. Siap.






Persekolahan 2016

Minggu ni dah minggu ke dua anak2 kita bersekolahkan..... Al-hamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar bagi Haikal & Dania.

Tahun 2016 ni Haikal Tahun 3 dan Dania Tahun 1. Syukur sebab si adik dapat satu sekolah dgn si abang. Jadi senang dan mudahlah utk urusan pegi & balik sekolah. Tahun ni pegi sekolah Papa yang hantar ke sekolah dan balik plak mereka akan naik van. Van akan hantar ke taska.

Si kecik Rayyan masih lagi kat taska. Kalo ikut tahun dah 4 tahun 2016 ni.....tapi disebabkan dia lahir bulan 12....jadi dia baru masuk umur 3 tahun. Tak sampai hati lak mama nak masukkan dia ke tadika. Rasa dia kecik lagi......hihihi. Next year adik dah blh pi tadika yea....


Ekceli sekolah haikaldania mula buka pada 6 Jan 2016 (Rabu). Lambat 2 hari dari sekolah yg lain. Sbbnya pihak sekolah bagi ruang kat parents yg ada anak lain utk uruskan persekolahan mereka yg buka 4 Jan tu.


Hari pertama sekolah Mama & Papa amik cuti sbb nak hantar dorang pi sekolah dan nak tgk si dania skali sbb 1st time kan kat sekolah tu....ok ke tak dia.....hehehe.


 Dah besar anak dara mama nie....

 Peaceee! Saya dah masuk tahun satu!



 Dah sampai....

 Sampai2 kena solat dhuha dulu....

 Longgokan beg2.....

 Mendengar taklimat hari pertama sekolah....

 Masuk dewan kena buka kasut....

 Taklimat dah abis....Naik kelas letak beg.

 Abang Haikal

 Kat kelas pun kena buka kasut jugak.....sbb kelas dorang ni beraircon....



 Kakak Dania lak....



 Nak naik kelas....

 Time makan pagi....

 Kena tunggu kawan2 yg lain baru makan....



 Baca doa dulu....



 Kakak makan bekal yg mama sediakan....

 Masa balik mama pi amik. Sonok dorang.....



 Hari ke-2 sekolah mama pi hantar lagi.... mama cuti lagi....

Balik dorang naik van. Mama tunggu kat umah jer....



** Belajar rajin2 yea anak2.....