Tuesday, December 23, 2014

Karipap Frozen


Kali ni entry masak2 plak yea....hihi. Bukan masak apa pun....buat karipap jer untuk difrozenkan. Senang nnt rasa nak mkn jer leh goreng.....

Sebelum post pic, kita buh RESEPI dulu yea.....

RESEPI KULIT KARIPAP :

1 kg tepung gandum
Minyak Panas 2 senduk
2 sudu besar marjerin
1 sudu teh garam
1 cawan air peti ais selebihnya air masak biasa

CARA-CARA :

1. Panaskan minyak 2 senduk betul2 panas.
2. Masukkan tepung dalam mangkuk besar, kemudian tuangkan minyak panas tadi. Kacau dgn senduk. Bila dah suam2 kuku masukkan marjerin gaul rata dgn tangan.
3. Masukkan air sikit2 yg telah dicampurkan dgn garam dan uli hingga menjadi doh.
4. Bulat2kan dan canai. Letak inti kentang atau sardin.
5. Boleh goreng separuh masak untuk difrozenkan.




Untuk inti aku buat inti sardin

dan juga inti kentang & daging...

Inilah hasilnya....sebelum goreng....

 Selepas digoreng separuh masak.....

 Siap packing utk difrozenkan. 


Buat stok banyak2 macam ni senang.......kalo x sempat masak bekpes pagi2....blh jer goreng karipap nie. Boleh jugak dijadikan menu utk minum petang. 



No comments: