Friday, April 10, 2009

@ Zoo Melaka



Masa pegi Melaka hari tu, kami sempat pegi kat Zoo Melaka jer.....mula2 tu memang ingat nak naik Melaka River Cruise, Menara Taming Sari, Eye Of Malaysia dan macam2 lagi lah. Tapi, disebabkan cuaca ujan petang Sabtu tu.....so, tak dapatlah kami nak naik sumer tu...huhuhu....hanya round2 dengan keta jer bandar melaka tu...



Tak per, len kali insyaallah kami ke Melaka lagi. Lagipun, Melaka bukannya jauh dari KL.....2 jam perjalanan jer..... :-)



Kat Melaka kitaorang stay kat Hotel MITC Ancasa. Ok la hotel dia, cuma tak der swimming pool jer.....cian Haikal tak dapat nak main air.
Hari Ahad, sebelum kitaorang bertolak balik ke KL, sempat singgah kat Zoo Melaka. Memang aku nak bagi Haikal kenal tengok dan kenal binatang-binatang yang ada kat zoo tu. Biar dia tengok yang betul2. Selama nie asik tengok kat tv dan buku ajer.

Tiket nak masuk ke zoo nie murah jek.....Dewasa RM 7.00 dan Kanak-kanak (5-12 thn) RM 5. So, Haikal free sbb 2 tahun kan :-).

Pada pendapat aku la....zoo melaka nie lagi ok dari zoo negara tu hehehehe. Tempat dia pun cantik...binatang pun banyak dan yang penting tempat dia tak berbau......

Oklah, jom layan gambar2 yang sempat aku snap.....



Welcome To Zoo Melaka!

Entrance & Tempat Beli Tiket
Belum sempat tengok binatang lagi Haikal dah nampak playground nie....haruslah bagi dia main kat sini dulu.



Dah puas main kat playground, barulah boleh tengok binatang lak.....

Tengok Bird - Burung Kakak tua

Kat sini ada macam2 jenias Monkey...


Haikal takut dgn kuda nie....sbb tu dia berdiri jauh2....

Ralit dok tengok badak sumbu

Rusa

Kat sini ada tiger...tapi Haikal lagi excited dgn air tu....pantang tul nampak air....
Mula2 haikal ok, steady jer jalan....excited la katakan. Lagipun, aku lupa nak bawa buggy dia sbb dah lama tak guna buggy kalo pi mana2 kan....sbb Haikal lebih suka jalan sendiri.

Tapi, sekali sekala papa dukung Haikal camnie sbb kesian kat Haikal.....mesti penat dia jalan. Tu pun kejap jer dukungnya...pastu Haikal nak turun jalan...


Sambil2 tu sempat gaklah kami posing :-)

Haikal posing atas tortoise
Posing dengan mama lak....


Posing dengan Papa lak....


With Mama again

With Papa again...

Ini antara binatang2 yang ada kat dalam zoo nie yang sempat aku snap.....jom layan....

Badak Sumbu yang sangat2 besar......

Tapir

Burung Bangau
The Big Elephant

Tiger


Unta
Rusa


Giraffe
Horse

Seladang



10 comments:

Zanna_MamaBatrice said...

setuju iza
zoo melaka lagi best dari zoo negara....he he he

iza tahu
masa bwk batrice gi zoo melaka nie dulu...tempat yg paling kami elak ialah playground...siap umpan dia pandang tempat lain x mau kasi dia nengok playground tu ...kalu x, sure tersekat kat situ punya....

seronok ler haikal berjalan2 yerk

Mimi said...

tengok dari pics ni semua pun bole rasa zoo dia mcm lagi best dr zoo negara...

ralit benar haikal tgk animals, mcm2 ada...bestt..

kena list zoo melaka as a 'must visit' place nih..

☆ lieya latif ☆ said...

lieya last pegi pun awal last year....rase cam nak pegi lagi nie...mija pun dah besar sure seronok sebab die dah kenal animals2 ni kan.....

haikal hepi la tu dpt gi zoo, tapi aku teringat satu laa iza, mase gi zoo ni laa si mia buat peel, die nak main playground yg kat depan tu kan....tak mo masuk tgk binatang....geram aku melayan kan die, org pegi zoo nak tgk binatang, die nak main papan jongket, tu kat umah pun ade he he he

Sham Ummi Echa said...

daku x penah lg bwk echa g mana2 zoo.. igt nk tggu dia bsr sket.. tp rasanya skang ni da leh bwk dia tgk animal2 ni sumer.. tp byk komen kata zoo negara x best.. penat, panas, busuk dn mcm2 lg.. pas2 nk tgk tiger pon payah.. tgk pics ko amik nih.. cam bes jer zoo melaka ni kan.. rasa cam nk pegi jer.. hehehe.. tp aku brkenan tul lye huat garden yg hirda pg kt jitra nun.. tp jauh sgt la plak..

Jasfyra said...

dah lama xp zoo melaka.tp siyes mmg best kat sana kan.ralit je haikal tgk haiwan2 kt sana

eija28 said...

bestkan g zoo melaka nie...eija dah pegi zoo nie dulu tp masa tu time bujang lg....harus g bawa iman nanti.....x sempat erk nak naik menara taming sari...takpe...next time boleh naik...bukannyer jauh sgt melaka tu kan?posing sakan si haikal nie....

Jue ~ mama DnD said...

betul iza..zoo melak mmg lg best dr zoo negara.. zoo negara tu luias sgt..so nampak haiwan sgt lah jauh..yg ni ok ok sahaja.. tp kalo menapak dlm zoo melaka ni letih jugak (maklumlah kurang exercise)... sure haikal eppy kan tgk byk bintang tuuuu...

As said...

hmm besar gak zoo melaka ya... rasanya kat sana lagi byk binatang dari zoo kl ni.. hehehe.. haikal dah tersangkut kat playground tuh erk.. budak² mmg suka kan.. pantang nampak... hmmm bagus gak bawak buak² ni pegi playground... nanti senang... d/org kenal binatang....

Mrs. Hasanif said...

betoi..betoi.. betoi..zoo melaka lg best...

esempoi said...

zoo melaka memang best
saya selalu pergi