Wednesday, December 24, 2008

Gembira Campur Sedih....

Salam semua....

Rasanya dah 5, 6 hari kan aku tak update blog.....bukan apa....kesihatanku tak mengizinkan aku untuk berblog (ceewahhhh!) :)


Dalam entry yg lepas aku ada cakap nak bagitau korang satu berita gembira kan.....:-). Tapi sebelum tu aku minta maaf banyak2 sebab wat korang tertunggu2 nak tahu apakah berita gembira itu :-).

Fuhh! ramai betul yang teka berita gembira tu ialah aku peknen......Kalo nak tahu betul ke tak, jom tengok.....


*


*


*


*


*
*


*


*


*


*


*
*
*
Inilah dia jawapan kepada berita gembira itu :-)
Actually aku pun tak sangka yang aku nie peknen......Kalo ikutkan last period aku pertengahan bulan 10. Dalam pada tu aku kan tengah sibuk kemas/packing barang2 coz nak pindah umah pertengahan bulan 11 tu. So, bila dah ujung2 bulan 11 tu batu aku pasan yg period aku bulan ni tak dtg lagi....dah lambat dekat 2 minggu kan.....so, dgn rasa suspennya ku pun beli la alat test peknen. Test punya test......resultnya positive :-). Al-hamdulillah.......Haikal bakal dapat adik la nie...

So, untuk meng'confirm'kan lagi, aku pi cek kat klinik lak. Dan inilah report resultnya.......Masa ni doktor kata dah 4 minggu lebih.


Report hasil pregnancy test


Tapikan, aku ada masalah skit la peknen kali nie.....ada kuar darah, tak lah byk sgt darah yg kuar nie...sikit2 jer...warna pun cam coklat2 gitu.....risau gak aku....nape leh kuar darah ek?....kira cam bleeding la....tapi tak byk. Aku tanya doc, doc kata tak per....tu biasa jer utk trimester pertama peknen. So, doc bagi aku ubat asid folic dgn ubat utk kuatkan rahim. Cuma doc takut darah tu kuar banyak.....kalo banyak doc suh aku terus pi hospital cepat2.

Tapi, dalam 3, 4 hari nie....darah yg kuar warna merah.....sebelum nie warna coklat2 jer....risau lak aku. Sampailah hari nie darah still kuar lagi.....Ada sape2 yang pernah mengalami masalah camni tak masa peknen dulu? Kalo ada, leh la kongsi dgn aku ek.....risau la aku, takut pun ada nie.....


Ini lak gambar scan masa aku pi check up kali ke-2 kat Hospital Pusrawi. Doktor kata karung ada...baby ada.....tapi........jantung baby tak berdenyut/gerak. Aduh! lagi la aku risau.....so, doktor suh tunggu lagi seminggu nak tengok camner....kalo jantung baby tu tak berdenyut gak...maknanya tak jadi la. Huhuhuhuhu....sedihnya aku....

Scan pada 19 Dis 2008


Nampak tak baby dalam karung tu?

Bila dah tahu yang jantung baby tak gerak/berdenyut nie....lagi aku risau dan sedih. Walau apapun, aku tetap berdoa supaya tak der apa2 yang berlaku dan semoga baby ok je. Tapi kalo ditakdirkan tak der rezeki utk Haikal dapat adik, aku redha jer....maybe ada hikmah disebaliknya........

Appointment aku akan datang dgn doktor ialah pada 5 Jan 2009. Doakan semoga baby aku ok yea....

21 comments:

aD said...

memula baca, rasa hepi sama.. dah habis baca, risau pula.. kita doa sesama je lah ek. semoga baby selamat :)

mrs khairul said...

iza 1st of all niza nak ucap tahniah..alhamdulillah bertambah rezeki iza & keluarga..

maybe iza penat sgt masa pindah aritu?ada angkat brg berat2 ke?my advise bykkan berehat..jgn lasak2 sgt.

niza ada experience mcm iza..masa 1st pregnant ada bleeding then gugur..huhuhu..mmg sedih bila ingat balik..cuma bezanya baby niza ada heart beat..utk kes iza ni xtaulah.bykkan doa yek..emm 1 more iza & hubby kena "rehat" sbb takut efect kat janin tuh..rehat smpailah prob bleeding tuh xde & baby ok..ni apa yg doc sugest kat niza masa pregnant kan kanda dulu sbb tkt benda yg sama jd balik...

hanya ALLah yg maha mengetahui...all the best & takecare..

Sham Ummi Echa said...

1st skali nk ucap tahniah sbb da brjaya peknen adik haikal...

tp daku pon tmpang sedih gak bila ko kata doc x dpt kesan heartbeat bb..pape pon aku doakan semoga semuanya selamat..insyaallah..

~~ciklinn~~ said...

tahniah akak.....

ermm..anak2 lin dua2 camni kak..... masa aisy doc siap inject lagi suh kuat rahim....

masa aliff lak lin bleding seminggu tapi alhamdulillah semua ok....

insyallah takder aper2... linn doakan semua selamatyer...

Mama Safiyyah said...

saya doakan semuanya selamat untuk awak sekeluarga......jgn risau, serahkan segalanya kepada Yang Maha Esa....DIA maha mengetahui apa yg tidak kita ketahui......awak jaga diri elok2.....kalau boleh jgn penat2 sangat.....banyakkan rehat and tinggikan kaki.......

may ALLAH bless you and the baby you're carrying.....

Jasfyra said...

tahniah kak..kita dah agak dah dari arituh..
tp sedih plak baca yg abwah tu.baby xde heartbeat..kawan saya prenah jd camni..tp xmo cita ar..kang akak sedih.
apa2pun saya doakan akak n baby selamat..harap2 baby tu menjadi ar ek kak..amin

oliole said...

tahniah iza....

apa-apa pun take care ya...

Sue@MamaMaryam said...

hehe dah agak..oo x mo bgtau masa chat ye...hiks.. tahniah.. byk rileks ok..moga semua nya selamat..

wanie said...

tahniah..haikal dah nak dapat adik...

rehat byk2 ye....wanie doakan semoga semuanye selamat..insyaAllah takde ape2 tu

farah amoi said...

1stly nak ucap taniah buat iza

tp kak farah x penah dgr lagi kes mcm tu
maybe blogger lain ade pengalaman yg sama utk share ngan iza

iza tabahyea
kalau x berjaya tu
makna nye xde rezeki lagi la tuuuu...


harap-harap everything ok...
jgn risau-risau sgt
take care

azie(mama auni& erin) said...

tahiah iza..jadi abg la anak teruna nie.

lieya_latif said...

iza, tahniah yeak dari lieya.....semoga baby membesar ngan baik....

iza jgn tensen sangat...kt doakan jek yg terbaik...harap2 kandungan iza sihat....kalo jadi sebaliknyer anggap jek tak de rezeki...insyaallah akan dtg rezeki lain dari Allah....ape pun lieya harap sume kan baik2 saja....

eMMa@iKKa said...

iza...tahniah atas kandungan you itu. Ikka blum pernah experience mcm iza. Apa-apa pun ikka minta iza byk kan berehat dr segala aktiviti lasak dan berat. Jgn pressure dan tension..sbb itu pun boleh effect pada kandungan juga. Apa pun ikka doakan yang terbaik buat Iza sekeluarga..Apa yang bakal berlaku Iza kena ingat Allah itu Maha Mengetahui dan Maha Kaya. Dia tahu apa yang terbaik buat Iza..Apa-apa yang berlaku mesti ada hikmah nyer. Byk Bersabar nyer..Pray for ALL THE BEST!!

:iBuAfiQah: said...

iza,
1st nak ucap tahniah tau...
harap kandungan iza ok...n sumanya selamat..
maybe iza byk gerak2 masa2 angkat brg utk pndah tu kan...sbb tu yg bleeding kot..hopefully xder aper2..
ok...
jgn tension2 tau..kitorg doa harap suma baik2 ajerr.

neezareef said...

i penah alami perkara yg sama..bb tade heartbeat..pg gomen suh tgg 2weeks...gila lama..g pvt tgg 1week..confirm no heartbeat then tepaksa dnc...

masa scan tade heartbeat tu dah puas nangis la...1 mlm tu bpe kinik pg sbb x puas atikan..

finally..result tu ttp sama...

what to do redha je la..

NAEMAH said...

iza...akak & co. ucapkan tahniah!!...dan moga2 semua nye baik2 blake...don tension2 ok...

eija28 said...

tahniah dr eija...jaga kesihatan baik2 yerk...bykkan berehat...haikal bakal dpt adik...huhuhu

yong said...

alhamdulillah kak iza...tahniah....wah syoknye nak dpt lagi sorang...

take care tau...

yong said...

akak,doa byk2 tau...semoga ada rezeki tu...

jgn pikir bukan2 ....semoga selamat segalanya...

Mimi~Najeeb said...

Iza..saya pernah experience camtu gak..masa peknenkan Najeeb..
Bleeding 2 kali..byk dan warnanya merah mcm fresh blood tu..
Mula2 masa 7 weeks gi scan kt klinik biasa..doc tu ckp; takde heartbeat (da sedey dah masa tu)..
Dia suh tunggu lagi 1-2 weeks jumpa lagi...pastu a week after tu (8 weeks) bleeding...mcm darah period mula2...brownish..pastu gi jumpa gynae..scan tgk da ada heartbeat..Alhamdulillah..dia ckp biasa bleeding camtu (tp rasa nk marah pun ada coz dia x bagi obat pun)...esoknya bleeding lagi...gi carik gynae lain, baru dpt ubat utk stop bleeding; progesterone hormone..gynae tu ckp coz progesterone level saya rendah so dia bagi la ubat tu..after insert ubat tu baru ok..syukur sangat..and dia suh baring byk ..dpt MC 1 week..
Iza, why not go get 2nd opinion..itulah yg saya buat tempohari...

Zanna_MamaBatrice said...

1st of all......congrate iza.....sorang lagi kengkawan zana peknan.....haikal bakal jadi abg lepas nie.....insya allah, kita sama2 doa semoga bakal adik haikal selamat & sihat yerk...

iza...bukan ler nak takut2 or apa......tp zana pernah lalui cam iza nie.....2 kali gugur b4 batrice tu mmg bleeding almost 1 months...memula kuar sikit2...lepas tu byk.......coz' xde xperience masa tu....zana nie dok cam biasa ler...lagipun masa tu kerja ada xtive sikit...

so, zana nasihatkan iza rehat ok.....betul ckp niza....selain iza, hubby pun kena "rehat" gark tau....takut effect plak kat baby tu kan...mana kita tahu. and one more thing....PLEASE jgn angkat benda2 yg berat...dukung haikal tu pun ler kalu boleh...yelah, haikal dah berat now.....kita sama2 doa iza & baby sihat ok..