Monday, January 19, 2009

Muntah-muntah

Tengah malam tadi dalam kul 12.15 Haikal jaga dari tidur...then dia mintak susu. So, aku buatkan dia susu. Tapi lps hisap susu tu Haikal bangun then terus batuk dan muntah. Haikal hisap susu tak byk skit jer...dalam 4 oz gitu.

Lepas tu terus meleret2 haikal muntah......kesian sgt2 aku tgk dia...sampai lembik2 dan tak bermaya.....aku pun tak pasti nape Haikal muntah-muntah camtu.....nak kata tak makan dia makan....tapi dlm kuantiti yg skit la sbb Haikal skang nie susah sgt nak bagi dia makan.....

Bila tengok Haikal cam dah teruk sgt muntahnya.....terus kita org bawak pi klinik Anis kat seksyen 2, shah alam tu....masa dlm kul 1.45 pagi.

Kat klinik time doc check sumer....then doc kata tak der apa yang serius.....cuma blk nnt kena terus bagi dia makan ubat tahan muntah. tapi badan Haikal tak panas...tak demam...sib baik la...cuma muntah-muntah jer.....


Ini ubat yg doc bagi.....ubat tahan muntah, ubat batuk & ubat selsema (sbb Haikal ada selsema skit2)

Sampai umah, terus bagi Haikal ubat tahan muntah tu. Masa nie Haikal nampak cam dah ok skit la...dah boleh senyum dan nampak dia cam bermaya skit la. Pastu dia mintak susu lak....bagi la haikal hisap susu skit jer...dlm 2 oz camtu....then dia tido. Tak lama tu dia batuk2 then muntah lagi....Aku dah risau giler dah....Tapi sib baik lah muntah dia tak melarat cam sebelum tu....

Dalam kul 3.40 pagi barulah Haikal tido nyenyak...tu pun tido atas dukungan en.somi. Bila Haikal dah betul2 lena barulah letak dia tido kat tilam. Bejagalah kita org semalam....sib baik Haikal lena tidur sampai pagi....

So, hari nie aku dan en. somi tak keje...kita orang amik EL.

Pagi tadi bila Haikal bangun tido, nampak skit dia ceria....siap gelak2 lagi....al-hamdulillah.....

Bekpes tadi pun Haikal makan skit jer...puas pujuk....tapi ok laa...daripada dia tak mkn langsung kan.....

Sekarang nie Haikal tgh tido.....tadi bagi dia makan ubat.
Letak towel basah coz tak nak bagi badan dia panas.....
kan takut dia demam pulak.

10 comments:

Mrs. Hasanif said...

sian haikal.. harap haikal dah x muntah.. cuba ko cairkan susu dia iza..

eMMa@iKKa said...

sian tgk Haikal. Muntah2 nie mmg lembik di buat nyer. Trisyia dulu kena keracunan makanan..muntah-muntah...cirit birit..sampai masuk hospital.Harap masa nie Haikal dah beransur pulih k!

Cik Puan Mimi said...

emily pun macam haikal gak muntah2 haritu, tapi tak demam.. akak syak dari taska jer kena food poisoining tu..

ubat tahan muntah haikal sama dengan ubat tahan muntah emily..

hofefully haikal dah recover dari muntah2 tu ok

Emy Omar said...

Sian haikal..get well soon ye sayang. Tu la anak2 kalau tak sihat memang parents tak lelap tido dibuatnye..susah hati kan..

~~ciklinn~~ said...

alahai cianyer haikal..... takper dah mkn ubat tu nanti okeylah dia...

eh kak iza duk mana yerk?

Hirda Ibrahim said...

hardy kalu start muntah2 tu, kami dh tau. nk start demam le tu. so ,kami standby bg dia mkn ubat demam siap2.
get well soon haikal.

ibu 2AZ said...

sian tgk haikal..hope cepat sembuh yek haikal..

atty's said...

semoga haikal cept sembuh..

As said...

Ala kak iza... sian tgk haikal... muntah2 ya....
nanti mkn ubat ya sayang.. biar cepat sembuh...

eija28 said...

kesian haikal muntah2 yerk...biasa doc kata bg susu kat ank dlm kuantiti yg skit...after batuk mesti dia akan muntah...moga haikal cepat sembuh...