Thursday, January 08, 2009

Pakailah Tali Pinggang Keledar

Seperti yang korang sumer tahu.......kerajaan kan dah kuatkuasakan pemakaian tali pinggang keledar tempat duduk belakang pada 1 Januari 2009 yang lalu.

So, aku dengan bangganya try la testing kat Haikal pakai tali pinggang keledar ni. Nie masa kita orang kuar nak pi Mydin USJ. Disebabkan kita orang kuar pada tarikh 1 Januari 2009 tu.......jadinya kenalah pakai tali pinggang keledar ni kan.....:-)



Taraaa.......inilah dia hasilnya :-).
Tapi hanya boleh bertahan pakai tali pinggang keledar untuk 10 saat pertama je ok. Tak sampai satu minit pun hehehehe.......Camner tu?????
Pastu Haikal terus bangun dan dok berdiri camnie.......
Budak-budak nie mana suka dok statik jer.....boring la dorang. Budak2 kan suka tengok kat luar, pandan sana...pandang sini...... Takkan nak paksa lak suh pakai tali pinggang keledar tu. Kan dibuatnya mengamuk, menagis, meraung ke.... satu hal la plak. Kalo nak guna car seat, Haikal nie dah tak nak dah dok dalam car seat tu. Skit2 nak bangun....Adusss! camner nak buat nie???? Ini untuk budak2 yang baya Haikal la kan......Kalo yang besar2 tu dalam umur 4, 5 tahun dah ok dah aku rasa. Tak derlah susah sangat kalo nak suh dorang pakai tali pinggang keledar tu kan.....Apa pendapat korang sumer????? :-)

11 comments:

oli said...

iza, bagi haikal dok dalam car seat...

Puan Suhana said...

yela..same kes ngan maryam...kejap je btahan.. carseat x mo dok.. nak dok atas riba aku..aku pakai sekali ngan dia..melalak2 suh buka..adussssss... camne ni??? kang kena saman mak pak yg kena bayo..huhuhu

lieya_latif said...

lieya mmg nak cari ade tak budak yg boleh tahan dok kat belakang tu pakai seat belt......rasenye takde kot....haikal pun tak tahan haaaa...same laa cam mia n mija....semua nak belonggok dok depan keta.....iza tgk le video kat entry lieya tuh....sume nak dok depan....tensi jek....

tapi kan comel muke haikal mase kene pakai tali pinggang kaledar tuh....muke cam tak puas hati sebab kene ikat....hi hi hi

tapi muke haikal time bediri tu ...cam muke lege...n tak puas hati sebab mama die ikat die hi hi hi

nak duk dalam babyseat jgn harap laa...anak2 lieya mmg tak suke bende tu.....lagi suke terbongkang dlm kete

Jasfyra said...

cam dina sangat patuh arahan.sbb dah besar kot..masuk 4 tahun.dia still dok kt car seat sbb nk tgk pemandangan luar.kalo xdok car seat kan xnampak kan sbb rendah...dia lg suka dok car seat..bagus kan..kekekee

cam arissa lak, payah sket.dia cam haikal.xmo dok car seat, xmo pakai seat belt...tp saya paksa dia dok kt car seat gak.1) sbb xnak kena saman 2) untuk keselamatan dia gak..

kalo dia cam nangis2 nk kuar, saya bg makanan,susu,mainan or tgk dvd dlm kereta..setakat ni menjadi..

tp tu ah kak, penuh keta saya ngan car seat 2 badek tu..hahahaha.camno nk beranak lagi nih?wakakakaka

Sham Ummi Echa said...

sama ar..echa pon xmo dok car seat.. mmbazir jer beli..dia nk dok atas peha daku ni gak..

aimi @ kamalina said...

ha iza... samalah kes dgn anak2 akak.... sedangkan rafiq yg umur 5thn pun tak mau pakai, nikan pulak haikal.. diorang suka berdiri cam haikal tu..nampak view kat luar.. tula.. cuma haziq je yg blh pakai sebab dia pun paham kalau tak pakai kena saman... hmmm... rules to mmg tak blh apply utk bdk2... kalau diorang saman gak, mmg b*d*hla.. blh kira la berapa je bdk yg blh tahan kena ikat kat belakang tu.... nak harap diorang duduk dlm car seat, mmg TAKKAN la... lagi diorang tak suka.. :D

ibu 2AZ said...

mmg same lah problem kite..arissa pun takmo duk carseat skang..ikut mood..kkdg nak kkdg takmo..die pun nak diri..biler die diri..kite lak dah susah kalo nak pakai seat belt..

p/s..a aa lah..baru jer nak m'apdet..hhehehe

Mommy Lil' N said...

Najeeb start dok dlm carseat since dia 3 bulan..masa tu kecik lagi mmg ok la..now da besar dia mmg la tgk mood dia..bila ok mood, elok je sampai destinasi..kalo mood x ok, dia dok suh bukak..tapikan kitorang buat derk je..huhu..kejam kan..bukan apa..utk keselamatan dia jugak.
Try la bagi dok carseat pastu kalo dia bising just ignore..mmg kena tahan hati n telinga la sket..lama2 ok jugak tu...good luck :D

yong said...

mmg tak berkenan tul dn rules baru ni tau...apa yang penting, cara pemanduan kita tu sendiri...itu yang perlu diubah...

chem pun ikut mood dia aje kak...mana nak nya depa ni kak kalau terikat cenggitu..kebas buntut! hehehhe

dilaOHdila said...

usahkan Haiqal 10 saat jek...
acik yang dah tua ni pun remeh kena ikat kat belakang. nak kedepan tak boleh nak kebelakang lagi aaaa grrrrrrrrr!!!! kang cabut talipinggang yang punya kereta kena gantung lesen, sian lak kan. camana nak buat??????

nurul said...

hehehe iza..
si farah pon tkdenya nk pkai tali pinggang...camno nk buek ntah..